V Poprade dnes spomínali na obete holocaustu

26.03.2006 Poprad

Poprad 26. marca (TASR) - Prvý transport s tisíckou slobodných židovských žien zo Slovenska odišiel 25. marca 1942 z popradskej železničnej stanice, kde sa d...
Poprad 26. marca (TASR) - Prvý transport s tisíckou slobodných židovských žien zo Slovenska odišiel 25. marca 1942 z popradskej železničnej stanice, kde sa dnes popoludní konala pietna spomienka. Bol to transport, ktorý prelomil tradíciu slušného spolužitia Židov s ostatnými občanmi Slovenska.

\"A prišiel čas, prišli ľudia, ktorí si spravili zákony, aké vyhovovali im, a zbavili sa tisícky nevydatých dievčat, \" pripomenul rabín Jossi Steiner.
Podľa riaditeľa Múzea židovskej kultúry v Bratislave Pavla Mešťana obdobie holocaustu treba neustále pripomínať najmä mladej generácii. \"Ľudia, ktorí prežili, odchádzajú. Obávam sa, že čím menej bude pamätníkov, tým viac bude tých, ktorí budú toto obdobie znehodnocovať, falšovať, \" povedal.
Z účastníčok prvého transportu smrti, ktorý smeroval z Popradu do Osvienčimu, prežilo iba zopár. Medzi nimi Edita Grosmanová, ktorá žije v Izraeli a Poprad navštívila pred štyrmi rokmi. Profesor Mešťan uviedol, že na Slovensko by mala opäť zavítať v lete, keď si v Sabinove pripomenú slovenský oskarový film Obchod na korze.
Na záver pietnej spomienky sa konala v Tatranskej galérii v Poprade vernisáž výstavy Izrael - krajina pre každého. Autorkou fotografií je riaditeľka galérie Anna Ondrušeková. Pre TASR uviedla, že fotografie vznikli počas dvojtýždňového pobytu v Izraeli. \"Je to krajina, ktorá ma očarila, doslova ohúrila a výsledkom je táto výstava. V Izraeli sme spoločne s Múzeom židovskej kultúry prezentovali výstavu zo sympózia, ktoré sa konalo pred troma rokmi vo Vyšných Ružbachoch za účasti pätice umelcov zo Slovenska a pätice z Izraela\".
Výstava fotografií Izrael - krajina pre každého potrvá v Tatranskej galérii do začiatku mája.
 

Vyberte región

mark